Pages

Subscribe:

21 Mart 2012 Çarşamba

Gazeticilere Özel iPad Uygulamaları

Gazeteciler için 13 iPad uygulaması

Gazeteciler için 13 iPad uygulamasıRivayet o ki Pazar günü evde misafirleriyle oturan bir baba 10 yaşlarındaki oğluna seslenip oturma odasındaki gazeteyi getirmesini ister.

Çocuk hemen yerinden fırlayıp odaya gider ve biraz sonra gazete diye düşündüğü bir ‘şey’i babasının kucağına bırakıverir. Bu küçük afacanın babasına getirdiği ‘şey’ bir iPad’dir. Ailenin fertlerini bir Pazar sabahı gülümseten bu olay yeni nesiller için gazete anlayışının ne kadar değişik olacağının da önemli bir işareti. Bu değişik anlayışı doğru analiz edemeyen yayın kuruluşları ise yakın zamanda pek gülemeyebilir.

Çünkü bu yeni anlayışa göre artık bir gazetenin okunması için mutlaka kağıda basılmış olması gerekmiyor. iPad veya Android tabletler bu anlamda önemli bir yayıncılık platformu haline geldi. Bugün gerek yazılı gerekse görsel bir çok yayın kuruluşunun kendisine ait bir tablet uygulaması var.

Tabletleri önemli kılan bir diğer unsur ise içerik üretiminde de kullanılabilmeleri. Tabletler için geliştirilen bazı uygulamalar ile gazeteciler işlerini daha kolay bir şekilde yapabiliyorlar. Bu anlamda bazı iPad uygulamalarını yakından incelemekte fayda var. Android kullanıcıları ise bu uygulamaların benzerlerini Android Market’te bulabilirler. İşte gazeteciler için önerebileceğim 13 iPad uygulaması:

1- FLIPBOARD: App Store’da 2010 yılının en iyi uygulaması olarak seçilmiş olan Flipboard, ilginizi çeken web sitelerinin içeriklerini tek bir uygulama üzerinden kolayca takip etmeniz için tasarlanmış bir RSS okuyucu. Flipboard’u klasik bir RSS okuyucusundan farklı kılan en önemli unsur ise ilginç tasarımı. ‘Sosyal magazin’ olarak da adlandırılan bu uygulama ile web sitelerini sanki bir dergiye göz atar gibi okuyabiliyorsunuz. Flipboard’la Facebook, Twitter, Instagram, Flickr ve Tumblr gibi sosyal medya araçlarını ve Google Reader hesabınızı da takip etmeniz mümkün.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/flipboard/id358801284?mt=8

(Fiyatı: Ücretsiz)

2- PULSE: Kullanım mantığı Flipboard’a benzeyen bu uygulamanın en büyük farkı dizaynı. Pulse ile favori web sitelerinizi interaktif mozaik formatında okuyabiliyorsunuz. Böylece takip ettiğiniz haber kaynaklarına daha hızlı göz atmanız mümkün. Uygulama içindeki 5 farklı sütünda toplam 60 web sitesine yer verilebiliyor.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/pulse-news-for-ipad/id371088673?mt=8

(Fiyatı: Ücretsiz)

3- NEWS 360: İngilizce haber kaynaklarını takip eden gazetecilerin iPad’lerinde mutlaka bulundurmaları gereken bir uygulama 360 News. Fipboard ve Pulse’dan en büyük farkı uygulama içerisinde sunulan haberlerin türlerine göre ayrılmış olması. Bir diğer önemli fark ise aynı haberin farklı kaynaklardaki versiyonlarına da yer verilmesi. Karşılaştırmalı haber okumak isteyenler için oldukça faydalı bir özellik.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/news360-for-ipad/id420397564?mt=8

(Fiyatı: Ücretsiz)

4- EVERNOTE: Gelişmiş bir not alma aracı olan Evernote ile aldığınız notlara resim, ses ve loksyon bilgisi ekleyebilir ayrıca tüm notlarınızı küçük resim boyutunda listeleyebilirsiniz. Evernote ile aldığınız notları gerçek zamanlı olarak iPhone, Android, BlackBerry, Windows Mobile, Palm WebOS, PC ve Mac cihazlar arasında senkronize edebilirsiniz. Evernote’un kullanımı ücretsiz. Ama dilerseniz yılda 45 veya ayda 5 dolar vererek Premium üyelik alabilirsiniz. Premium özellikte daha geniş hesap alanı ve farklı kullanım özellikleri var.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/evernote/id281796108?mt=8

5- PAGES: Word’un iPad versiyonu olan Pages uygulaması ile yazılarınızı yazabilirsiniz. Oldukça güzel bir ara yüze sahip olan Pages ile yazdığınız yazıları Microsoft Word, PDF veya Numbers ’09 formatında kaydedebilirsiniz. Pages uygulamasının fiyatı 9.99 USD. Eğer Word, Excel, Powerpoint ve PDF dosyalarını düzenleyebileceğiniz tek bir uygulama arıyorsanız 16.99 USD’lik Documents To Go Premium uygulamasını tercih edebilirsiniz.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/pages/id361309726?mt=8

6- GOODREADER: Gelişmiş bir PDF okuyucu olan GoodReader ile iPad’inizde yüklü olan PDF, Word, Excel, Powerpoint vb. ofis dosyalarınızı organize edebilir, dosyalarınızı konularına göre klasörlere ayırabilir hatta bazı klasörlere şifre koyup başkalarının okumasını engelleyebilirsiniz. GoodReader ile okuduğunuz PDF dosyaları üzerinde notlar alıp, önemli gördüğünüz yerlerin altını çizebilirsiniz.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/goodreader-for-ipad/id363448914?mt=8

(Fiyatı: 4.99 USD)

7- iMOVIE: Basit bir video kurgu uygulaması olan iMovie ile iPad’inizde 720p çözünürlüğünde videolar hazırlayabilirsiniz. Bu videolara müzik, fotoğraf ekleyebilir ayrıca ses ve görüntü efektleri uygulayabilirsiniz.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/imovie/id377298193?mt=8

(Fiyatı: 4.99 USD)

8- TİVİBU: Internetin giderek yaygınlaşması ile televizyon kavramı da hızla değişiyor. Bunun en güzel örneklerinden birisi TTNet’in Tivibu uygulaması. Tivibu ile 40'a yakın TV kanalını iPad üzerinden izlemek mümkün. Ayrıca uygulamanın başka ilginç özellikleri de var. Örneğin, Seç-İzle özelliği altında diziler, belgeseller ve filmlere erişebiliyoruz. Tekrar-İzle özelliği ile bazı TV programlarının son 1 haftalık bölümlerine erişmek mümkün. Kirala-İzle özelliği ile sistemdeki filmleri belirli bir ücret karşılığında izleyebiliyoruz. Durdur-İzle özelliğiyle canlı televizyon yayınını durdurup 30 dakika öncesine geri dönmek mümkün.

iPad için link: http://itunes.apple.com/tr/app/tivibu-cep/id434604895?mt=8

(Fiyatı: Aylık abonelik gerektirmektedir)

9- iPROMPT PRO: Bu uygulama ile iPad’inizi haber spikerlerinin kullandığı bir prompter cihazına dönüştürebilirsiniz. Tek yapmanız gereken okuyacağınız yazılı metni uygulamaya yapıştırmak ve metnin akış hızını belirlemek. Uygulama Türkçe karakterleri de destekliyor.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/i-prompt-pro/id377363375?mt=8

(Fiyatı: Ücretsiz)

10 – IMPRESSION: Çektiğiniz fotoğrafların üzerine bir gizli damga (watermark) eklemek isterseniz Impression tam da bu iş için biçilmiş kaftan. Basit bir arayüze sahip olan uygulamada gizli damganızın boyutunu ve transparanlığını kolayca ayarlayabilirsiniz.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/impression/id364597384?mt=8

(Fiyatı: Ücretsiz)

11 – LUMINANCE: Gelişmiş bir fotoğraf editorü olan Luminance ile fotoğraflarınıza 20’ye yakın hazır efekt uygulayabilirsiniz. Bunun yanında beyaz ayarı, parlaklık ve renk gibi ayarlar için özelleştirmeler yapmak mümkün. Fotoğraflar üzerinde yapılan değişikliklerin tarihçesine kolayca erişebilmek ise bir diğer önemli özellik. Böylece sevmediğiniz bir işlemi kolayca geri alabiliyorsunuz.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/luminance/id443465287?mt=8

(Fiyatı: Ücretsiz)

12 – SOUNDNOTE: Bir gazetecinin en önemli işlerinden birisi sesli ve yazılı notlar almak. Bu alanda ön plana çıkan uygulama SoundNote. Bu uygulama ile bir konuşmanın ses kaydını yaparken aynı zamanda yazılı notlar alabiliyor veya şekiller çizebiliyorsunuz.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/soundnote/id364789577?mt=8

(Fiyatı: 4.99 USD)

13 – DROPBOX: Bir bulut bilişim uygulaması olan Dropbox ile farklı cihazlardaki dosyalarınıza internet üzerinden kolayca erişim sağlayabilirsiniz. Eğer farklı platformlarda birden çok cihaz kullanıyorsanız dosyalarınıza erişmek için flash bellek veya USB taşımanıza gerek olmayacak. Çünkü Dropbox uygulaması iPad, iPhone, BlackBerry, Android, Windows Mobile cihazların yanında PC, Mac ve Linux bilgisayarlarında da kullanılabiliyor. Böylece evde yaptığınız bir çalışmaya ofis bilgisayarınızda hatta cep telefonunuzda kolayca devam edebilirsiniz. Bir dosya üzerinde aynı anda farklı kullanıcıların çalışması da mümkün. Dropbox kullanıcılarına 2 GB’a kadar ücretsiz kapasite sunuluyor, bundan fazlasını talep edenler aylık bir ücret ödemek zorunda.

iPad için link: http://itunes.apple.com/us/app/dropbox/id327630330?mt=8

0 yorum:

Yorum Gönder

Popular Posts

Teknoloji Ajansi