Pages

Subscribe:

31 Mart 2012 Cumartesi

Cook'un Ziyareti Foxconn'a Ayar Verdi!

Apple'ın Çin'deki üreticisi olan, kötü şartlarıyla ünlü Foxconn'da çalışma süreleri kısaltılıyor

Apple'ın iPhone ve iPad'i başta olmak üzere 1.2 milyon çalışanıyla dünyanın en büyük elektronik üretim üssü olan Çinli Foxconn'da haftalık çalışma süresi 49 saate indiriliyor.

Apple CEO'su Tim Cook'un geçtiğimiz gün yaptığı Çin'deki Foxconn fabrikası ziyareti sonrası gelen anlaşmayı açıklayan Foxconn, fazla mesai dahil olmak üzere haftalık çalışma saatini 49 saate indirmekte olduğunu ve işçilerin mevcut durumunu koruyacak bir düzeltme paketi hazırladığını kaydetti. Apple ile Foxconn arasında varılan anlaşmaya göre, ağır iş yükünü hafifletmek için onbinlerce yeni çalışan işe alınacak, çalışanların barınma ve yemek ihtiyaçlarını karşılamak yeni lojmanlar ve kantinler yapılacak.

Anlaşmanın açıklanmasıyla birlikte yayımlanan ABD'li ABD Adil Emek Derneği'nin (FLA) araştırması ise Foxconn'daki işçilerin haftada 60 saatten fazla çalıştığını ve düzenlemelere aykırı bir şekilde bazen hiç ara vermeden haftanın yedi günü çalıştıklarını ortaya koydu. Ortalama aylık ücretlerin 360 dolarla 455 dolar arasında değiştiği Foxconn'da ücretsiz fazla mesai ile işyerinde sağlık ve güvenlik önlemlerinde eksikler diğer sorunlar arasında sıralandı. Apple'ın istediğle bu araştırmayı yapan FLA, Foxconn'un çalışma saatleri konusunda Temmuz 2013'e kadar derneğin standartlarına uyumu sağlayarak, Çin'de yasal haftalık çalışma sınırı olan 49 saat uygulamasına geçme konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi. Raporu ve anlaşmayı değerlendiren analistler, "Bu anlaşma son kullanıcılara daha yüksek fiyatlı ürünler olarak geri dönebilir" yorumu yaptı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popular Posts

Teknoloji Ajansi