Pages

Subscribe:

3 Nisan 2012 Salı

ODTÜ bilimi hızlandıracak

Evrenin oluşum sırlarını araştıran büyük patlama deneyinin yapıldığı CERN'i tanıtan ''Bilimi Hızlandırıyoruz'' sergisi ODTÜ'de açıldı

CERN tarafından hazırlanan sergi Cenevre Üniversitesi'nin işbirliği ve Dudley Wright Vakfı'nın desteğiyle İsviçre, İtalya, Danimarka, ve Avusturya'nın ardından Ankara'da açıldı.

CERN Başkanı Prof. Dr. Rolf-Dieter Heuer, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılış töreninde, evrenin hala yüzde 95'inin sırlarının çözülemediğini ifade etti. Bu sırların ortaya çıkarılması için teknolojinin gerekliliğini vurgulayan Heuer,''Teknolojinin üretimi için genç beyinler gerekiyor. Sergiyi gezen gençlerin CERN'e de ziyaret konusunda heyecan yaşamalarını amaçlıyoruz'' dedi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da serginin ilk kez CERN'e üye olmayan bir ülkede açıldığını bildirdi. Bu sebeple ODTÜ'nün ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu belirten Acar,''ODTÜ'lü bilim insanları 45 yıldır CERN'deki deneylere katılıyor ve büyük başarılar gösteriyor'' dedi. Acar, 12 yaş üstü bilim meraklılarına açık olan ve 8 Temmuz'a kadar ücretsiz gezilebilecek serginin, evrenin oluşumu hakkında merak aşılamayı amaçladığını kaydetti.

DOKUNMATİK EKRANLARDA BİLİME YOLCULUK

''CERN-Bilimi Hızlandırıyoruz'' adlı sergi 5 ana bölümden oluşuyor.

Ziyaretçiler, ''Büyük Patlama'' sahnesinde güvenlik parmaklarının üzerinden eğilerek uzayda askıda durur gibi boşluğun içine bakıyor. Büyük Patlama'nın ilk anlarını anlatan 5 dakikalık görsel-işitsel gösteri etkileyici bir şekilde yansıtılıyor.

''Parçacık Bahçesi''nde ise ziyaretçiler, insan ölçeğinden atom, çekirdek ve parçacıkların mikroskobik dünyasına animasyon yardımıyla kusursuz bir şekilde taşınıyor.

''Gizem Odası''nda duvarlara karalanmış formüller gizemi çözmeye çalışma denemelerini sembolize ediyor.

''CERN Araştırmaları'' bölümünde ise büyük hadron çarpıştırıcısının kuşbakışı görüntüsü ve parçacıkların CERN'deki hızlandırıcılardaki yörüngesini gösteren animasyon bulunuyor.

''Temel araştırmalar'' bölümünde de bu araştırmaların gündelik yaşamdaki teknolojik uygulamalara ne şekilde bağlı olduğu açıklanıyor.

AA

0 yorum:

Yorum Gönder

Popular Posts

Teknoloji Ajansi